Vragen aan College van B&W inzake elektra-aansluiting gastenhuis.

Aan het college van burgemeester en wethouders van Maastricht
Postbus 1992
6201BZ Maastricht

Maastricht, 18 maart 2024
Betreft: Schriftelijke vragen SPM – stroomvoorziening Gastenhuis Maastricht

Geacht college,

Door ontwikkelaar Ballast Nedam worden 1100 woningen aan de Groene Loper gerealiseerd. Binnen de nieuwe duurzame woonwijk maakt Het Gastenhuis Maastricht – met 41 appartementen voor mensen met dementie- - onderdeel uit van de nieuwbouw “Le Sud”. Het Gastenhuis is gasloos en wordt voorzien van duurzame energie door warmtepompen en zonnepanelen zo laten de initiatiefnemers weten.

Vrijdag 15 maart hebben de mensen echter vernomen van Enexis dat het Gastenhuis tot en met 2028geen stroomvoorziening kan krijgen. Deze zorgelijke ontwikkeling heeft grote gevolgen voor de(toekomstige) bewoners, de mantelzorgers en de initiatiefnemers van het Gastenhuis.

Het bericht van Enexis is voor de Senioren Partij Maastricht fractie aanleiding voor het stellen van devolgende vragen.

  1. In hoeverre geeft de “schriftelijke “noodkreet” welke Ballast Nedam aan uw college heeft toegestuurd aanleiding voor overleg met Enexis?
  2. Kunt u aangeven waarom deze 41 zorg-appartementen – als onderdeel van de 1.100woningen die aan de Groene Loper worden gerealiseerd- door Enexis niet als kleinverbruiker worden erkend maar worden gekwalificeerd als grootverbruiker?
  3. Bent u bereid om in overleg met Enexis en de initiatiefnemers van Het Gastenhuis in overleg te treden voor het regelen van een noodvoorziening en/of het verlenen van voorrang aangezien het een maatschappelijk project betreft?
  4. In hoeverre treft de “stroomstress” (zoals Enexis laat weten) ook gevolgen voor de ontwikkeling van het appartementencomplex aan Laan in den Drink in de wijk Heer?
  5. Deelt u onze zorg dat de (toekomstige) bewoners/patiënten verstoken blijven van zorg en zorg die ze met spoed nodig hebben?
  6. Erkend u dat een dementie patiënt niet alleen gelaten kan worden en dus 24 uur per dag afhankelijk zijn van mantelzorg

In afwachting op uw reactie,
met vriendelijke groet,
John Steijns, fractievoorzitter Senioren Partij Maastricht

Ander nieuws

belang en welzijn inwoners van Maastricht

belang en welzijn inwoners van Maastricht

invoering informatiekrant voor ouderen

Lees meer
Brief van de SPMfractie aan het College over de wateroverlast in Maastricht

Brief van de SPMfractie aan het College over de wateroverlast in Maastricht

Vragen over de voortgang van de voorgenomen maatregelen tegen wateroverlast in Maastricht

Lees meer
Bijdrage Senioren stads-Partij Maastricht Begroting 2023 en kaderbrief 2025

Bijdrage Senioren stads-Partij Maastricht Begroting 2023 en kaderbrief 2025

In de raadsvergadering van 2 juli 2024 werd de jaarrekening 2023 en de kaderbrief 2025 besproken. Namens de SPM voerde Ria Makatita het woord en haar bijdrage is hier integraal te lezen.

Lees meer