Onze stad begint in de wijk

“Onze stad begint in de wijk”
Wie het heeft over veerkrachtige wijken stelt zich ongetwijfeld de vraag of mensen prettig leven op een manier die hen past. Zijn er belemmeringen die het prettig samenleven in de weg staan? Belemmeringen zoals zorgen over geld, gezondheid, eenzaamheid, huisvesting of een combinatie daarvan.
In een wijk moet je niet alleen wonen maar ook kunnen leven. Hierbij denk ik nog vaak terug aan mijn jeugdjaren in de wijk Heer met een groot en gevarieerd aanbod aan verenigingen. Maar ook een wijk waar op loopafstand een bakker, een slager of een ander zelfstandig ondernemer was gevestigd. Mensen kenden elkaar, klampten elkaar aan en kwamen elkaar bij alle mogelijkheden tegen. Velen zullen dit herkennen.
Het verdwijnen van de horeca in de wijk, de schaalvergroting in de detailhandelsbranche en de individualisering van de samenleving heeft tot gevolg gehad dat de gemeenschapszin steeds meer onder druk is komen te staan.
Je ziet de jeugd vertrekken uit de wijk waar ze zijn geboren en opgeroeid. Deze ontwikkeling knaagt aan het voortbestaan van de gemeenschapszin en het verenigingsleven.
Daarom vinden wij, als Senioren stads Partij, het belangrijk dat het bouwen van sociale en betaalbare (levensloop)woningen gericht moet zijn op he tbevorderen van doorstroming binnen de wijk zodat jongeren de kans krijgen om in de eigen omgeving te blijven wonen.
Als ontmoetingsplek in de wijk vervult een buurt- of gemeenschapshuis een belangrijke rol mits het meer is dan alleen een verenigingsgebouw. Het transformeren van de buurt- en gemeenschapshuizen tot centrale ontmoetingsplek in en van de buurt is absoluut een must. Bewoners vanuit de wijk moeten er dagelijks kunnen binnenlopen voor een kop koffie, een eenvoudige lunch of een sociale maaltijd. Daarom vinden wij investeren in leefbare veerkrachtige wijken waar iedereen zich thuis voelt belangrijk voor de sociale verbondenheid.
JohnSteijns