Sporten en bewegen is voor alle leeftijdscategorieën belangrijk

SPORT EN POLITIEK:

De afgelopen zomermaanden heb ik veel kijkplezier mogen beleven met veel emotionele sportmomenten. Een aantal sportmomenten van de Olympische Spelen in Parijs, zoals de laatste meters van Sifan Hassan in de marathon of van Femke Bol in de gemengde estafette en natuurlijk de laatste worp van Worthy de Jong in de finale bij het 3x3 basketbal, zullen nog vele malen op de televisie herhaald worden.


De Senioren-stads-Partij Maastricht blijft sporten en bewegen "van de wieg tot het graf" stimuleren. Sporten en bewegen is goed voor uw lichamelijke en mentale fitheid.


Herhaaldelijk heb ik ook aandacht gevraagd bij ons stadsbestuur om het sporten voor mindervaliden te stimuleren. Verspringer Noah Mbuyamba uit Maastricht kan als een potentiële ambassadeur hiervoor gezien worden. Hij behaalde op de Paralympische Spelen in Parijs brons in de T63-klasse.
Ik heb meermaals met verbazing gekeken naar de prestaties die geleverd worden door de deelnemers op de Paralympische Spelen en genoten van de emotionele momenten van vreugde en soms teleurstelling.
De deelnemers hebben vele jaren intensief moeten trainen om deze prestaties te kunnen leveren, waarbij ook een groot begeleidingsteam noodzakelijk is. Voor mij is en blijft de hoeveelheid classificaties die de revue passeren moeilijk te volgen.
Gelukkig stond in de zaterdageditie LS van De Limburger d.d. 24 augustus 2024 een interessant artikel omtrent de klassenindelingen bij de Paralympische Spelen. Een aantal heb ik toch maar even opgezocht om ze te kunnen begrijpen. Sharon Walraven, zelf deelneemster geweest aan meerdere Paralympics, geeft aan dat in sommige sporten het aantal klassen wel wat minder mag zijn.


Een Olympiade is een periode in de Griekse oudheid van vier jaar, waarin de sporters zich destijds voorbereidden op de volgende Olympische Spelen. De voorbereiding naar de volgende (Para)Olympische Spelen 2028 in Los Angeles is gestart.

 

Mijn bruggetje met de (lokale) politiek.
Dit vormt voor mij het bruggetje naar de politiek in onze stad Maastricht. Velen van u zijn in maart 2022 naar de stembus gegaan om de leden van de gemeenteraad te kiezen. In de huidige gemeenteraad zijn 16 politieke partijen vertegenwoordigd. Even hebben we in Maastricht zelfs de 17 aangetikt. Misschien denkt u ook wel eens: zijn dat niet erg veel politieke partijen op 39 raadsleden in Maastricht en ziet u door de bomen het bos niet meer, zoals ik dit bij de klassenindelingen bij de Paralympics heb.
Uw voorkeurstem kunt u gelukkig in democratische vrijheid uitbrengen. Helaas is dat niet overal op onze wereld mogelijk.


De Senioren-stads-Partij Maastricht is met uw voorkeurstem bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 de grootste partij in Maastricht geworden. Toentertijd begon voor ons ook meteen de volgende Olympiade. Een goede invulling van onze bestuur opgave is de beste voorbereiding. We proberen met een mix aan mediakanalen met u hieromtrent transparant te communiceren. De ambitie van de Senioren-stads-Partij Maastricht is dan ook om wederom bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2026 in Maastricht op de hoogste trede te staan.
Maar het kan natuurlijk zijn dat u - mede naar aanleiding van dit artikel - vragen, aandachtspunten of opmerkingen heeft. Schroom dan niet om met een fractielid contact op te nemen.

met sportieve en politieke groet,
Jos Boelen
info: jos.boelen@gemeenteraadmaastricht.nl

Ander nieuws

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Omgevingsvisie 2040

Lees meer
Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht de leefbare en inclusieve (internationale) stad

Lees meer
is de dagelijkse verzorging luxe?

is de dagelijkse verzorging luxe?

Je tanden poetsen met tandpasta, haren wassen met een shampoo, onbetaalbare luxe?

Lees meer