is de dagelijkse verzorging luxe?

Je tanden poetsen met tandpasta, haren wassen met een shampoo of even je kleren in de machine gooien met een lekker ruikend wasmiddel.

                             

Wat voor de meesten normaal is, blijkt voor sommigen een onbetaalbare luxe.

Stel je voor dat je dagelijks stress hebt en niet lekker in je vel zit omdat je niet goed voor jezelf kan zorgen. Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar voor 1 op de 7 volwassen Nederlanders is dit wel de realiteit. Zij hebben te maken met verzorgingsarmoede.

Verzorgingsarmoede houdt in dat iemand in de afgelopen twaalf maanden geen alledaagse verzorgingsproducten kon kopen vanwege financiële middelen. Denk hierbij aan producten als shampoo, tandpasta of deodorant. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om deze producten in huis te hebben. Voor 1 op de 7 Nederlanders echter niet. Het niet kunnen kopen van deze verzorgingsproducten kan een grote impact hebben op iemands leven.

Armoedestress

Dit houdt in dat iemand stress ervaart door directe gevolgen van het leven onder of rondom de armoedegrens. Dit kan effect hebben op de (mentale)gezondheid van een persoon. Het kan namelijk uitmonden in sociale isolatie, burn-outklachten of zelfs angststoornissen. Ook kan het aanzienlijk effect hebben op het zelfvertrouwen van iemand wanneer er een gebrek is aan juiste verzorging.

Fysieke gezondheidsklachten

Het niet kunnen bekostigen van enkele verzorgingsproducten, zoals tandpasta, kan ook gevolgen hebben voor iemands gezondheid. Een gebrek aan hygiëne kan namelijk leiden tot ernstige mondzorgen, infecties of zelfs langdurige ziektes.

Deze gezondheidsrisico’s kunnen ervoor zorgen dat iemand in een vicieuze cirkel belandt, waardoor het steeds moeilijker is om uit armoede te komen. Kijkend naar fysieke problemen, hebben mensen vooral last van huidproblemen en minder lekker ruiken.

Het maatschappelijke effect is dat mensen die kampen met verzorgingsarmoede sociale bijeenkomsten mijden.  Bij een derde van de mensen leidt dit op psychosociaal vlak tot stress, schaamte en zichzelf wegcijferen. Gevoelens van frustratie, teleurstelling en machteloosheid komen naar boven, terugdenkend aan de laatste keer dat ze iets niet konden kopen.

Verzorgingsarmoede is helaas nog een relatief onbekend probleem. Zowel de fysieke en psychologische gevolgen van verzorgingsarmoede zijn echter groot. Daarom ook deze oproep:

Er is enorme behoefte aan materiele steun, meer begrip vanuit de samenleving. De prachtige actie van een landelijke drogisterijketen om verzorgingsarmoede onder de aandacht te brengen, moet en mag geen momentopname zijn.

De Senioren Stadspartij Maastricht wijst in haar verkiezingsprogramma op, dat ‘’Maastricht, de stad van de sjariteit’’, een stad is waar mensen van “oudsher” iets voor elkaar over hebben. Aandacht hebben voor vereenzaming en verwaarlozing. Maar ook dat Maastricht een sociale stad is, waar het aanpakken van armoede niet alleen gericht is op het verzachten van de wonden maar mensen ook echt perspectief biedt.

We vragen:

·        Meer bewustwording en begrip in onze samenleving

·        Informatie over hoe je geld kunt besparen op verzorgingsproducten

·        Advies over hoe je huisgemaakte of natuurlijke alternatieven voor verzorgingsproducten kunt gebruiken

·        Bieden van ondersteuning bij het aanvragen van overheidssteun of uitkeringen

·        Bieden van ondersteuning bij het omgaan met de emotionele impact van verzorgingsarmoede

'Op dit moment is het niet vanzelfsprekend om voor mezelf te zorgen. Ik kom heel veel producten tekort. Daardoor gaat mijn zelfvertrouwen omlaag. En júist voor die producten die je meer zelfvertrouwen en een warm gevoel geven, heb ik de middelen niet.'  

Uit de wereld krijgen we het niet, maar helpen om het tot een minimum te beperken en de bovenstaande quote zo goed als niet meer te horen of te lezen, zou toch normaal moeten zijn.

 

Henny Willems

Raadslid Senioren Stadspartij Maastricht

0643882735

Ander nieuws

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Omgevingsvisie 2040

Lees meer
Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht de leefbare en inclusieve (internationale) stad

Lees meer
Fractievoorzitter John Steijns in het landelijke omroepblad van Max.

Fractievoorzitter John Steijns in het landelijke omroepblad van Max.

John legt in dit artikel uit hoeveel hoe heeft kunnen betekenen voor de bewoners van de stad.

Lees meer