Gaat de erfbelasting omhoog?

Gaat de erfbelasting omhoog?

Een tsunami van emotionele reacties!
Er zijn partijen die vinden dat de erfbelasting omhoog moet. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren zal afhangen van de uiteindelijke plannen van het nieuwe kabinet.
Het argument voor de verhoging van de erfbelasting  is dat de vermogensongelijkheid dan afneemt. Mensen met meer vermogen betalen dan ook meer belasting. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat niet alleen grote vermogens worden belast met erfbelasting, maar ook kleinere vermogens.
Daar ligt ook onze  grootste zorg, het verhogen van de erfbelasting roept vaak discussies op over eerlijkheid, rechtvaardigheid en persoonlijke economische gevolgen.

Voor veel mensen geldt dat de meeste waarde in het huis zit ( aantal in Maastricht  +/- 40% ) en dat er weinig ander vermogen is. Dit kan dus betekenen dat er bij het overlijden erfbelasting moet worden betaald, terwijl er geen contanten zijn om de erfbelasting te betalen. 

Argumenten waarom  het verhogen van de erfbelasting door velen als oneerlijk wordt beschouwd.
Dubbele Belasting:
Vermogen dat wordt geërfd is al eerder belast, bijvoorbeeld door inkomstenbelasting of vermogenswinstbelasting. Het erven van dit vermogen en het opnieuw belasten ervan wordt gezien als dubbel belast en voelt als oneerlijk of straf!  

Ongelijkheid en bestraffen van sparen: Mensen die hun hele leven hebben gespaard en zorgvuldig met hun geld zijn omgegaan, zien een groot deel van hun vermogen verdwijnen door erfbelastingwanneer ze dit willen doorgeven. Dit wordt gezien als een bestraffing van voorzichtig financieel gedrag. 

Familiebezit overdragen:
Erfbelasting gaat ook over familiebedrijven, huizen die van generatie op generatie worden doorgegeven. Hogere belastingen kunnen de overdracht bemoeilijken, kan zelfs leiden tot liquiditeitsproblemen of tot verkoop van het familiebedrijf of huizen om zo uiteindelijk de belasting te kunnen betalen.

Kleine erfenissen zwaar geraakt : Verhogingen in erfbelasting kunnen onevenredig zwaar drukken op erfgenamen van relatief kleine erfenissen. Mag ik nog mijn kinderen helpen, mag ik  nog sparen als aanvulling op een klein pensioentje..

Hoewel erfbelasting ook argumenten kent die pleiten voor verhoging (zoals het verkleinen van ongelijkheid of het genereren van belastinginkomsten voor sociale doeleinden of stimulering van schenken bij leven), tonen de bovengenoemde punten aan waarom velen een verhoging als zeer oneerlijk ervaren.

Conclusie:
De toekomst van erfbelasting in Nederland zou in de richting kunnen gaan van een meer progressieve structuur, vooral als er politieke consensus groeit over de noodzaak om vermogensongelijkheid aan te pakken. De precieze veranderingen zullen afhangen van beleidskeuzes, maatschappelijke druk en economische omstandigheden.

De sterke verdeeldheid over wat wel de meest gehate belasting is vraagt om een  frisse blik op de manier waarop we belasting heffen op rijkdom en bezit.
Of het nu om een geërfde koopwoning die binnen de vrijstelling gaat vallen of als het echt om miljoenen gaat, om dan een  grotere bijdrage te vragen… ?
Wie zal het zeggen???

Wij wensen de regering in deze veel wijsheid toe in hun nog te  nemen beslissingen!
Verdeel eerlijk, verdeel evenwicht en sociale rechtvaardigheid!
Verhoog de  mogelijkheid om meer belastingvrij te schenken en ontzie zo de kleinere vermogens.
Laat de sterkste schouders de zwaarste last dragen!

Ander nieuws

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Werk in uitvoering: de omgevingsvisie!

Omgevingsvisie 2040

Lees meer
Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht, leefbare en inclusieve, internationale, stad

Maastricht de leefbare en inclusieve (internationale) stad

Lees meer
is de dagelijkse verzorging luxe?

is de dagelijkse verzorging luxe?

Je tanden poetsen met tandpasta, haren wassen met een shampoo, onbetaalbare luxe?

Lees meer