Bijdrage senioren Partij Maastricht kaderbrief 1 juli 2025

Bijdrage senioren STADS PARTIJMAASTRICHT
Raadsvergadering 1 juli 2025
Beste voorzitter, leden van het college, raadsleden en inwoners van Maastricht.
Vandaag bespreken we tijdens deze raadsvergadering de jaarrekening 2024 en de kaderbrief 2026.
Hier volgt de bijdrage van de senioren STADS PARTIJ MAASTRICHT:
een korte inleiding:
Sjeng en Marie lopen net als vorig jaar op een zonnige dag door Maastricht. Ze letten bij het oversteken van het zebrapad of de naderende auto’s hen gezien hebben. Hebben ze genoeg tijd om met groen licht de overkant van de straat te halen?
Ook Emma, Milas en Li genieten na een dag werken of studeren, in het park van het groen. Ze genieten van een kopje koffie op een terras. Doen mee aan een activiteit in hun buurthuis. Gaan met hun kinderen naar de speeltuin. Ze halen de fietsen op uit de stalling waarna zij veilig via fietspaden naar huis gaan.
Het afgelopen jaar zijn er diverse projecten gerealiseerd. De ambities staan en er wordt hard gewerkt om deze te realiseren zoals te lezen is in de Kaderbrief 2026.
WAT DE SPM BETREFT ZIJN WE OP WEG MAAR WE MOETEN HETSAMEN DOEN!
Voor wat betreft de jaarrekening ‘24:
Dank aan het College en het ambtelijk apparaat voor dit document met cijfers en toelichtingen. En dank voor de beantwoording van de technische vragen.
Een mooi exploitatieoverschot van €18,315 miljoen na verhoogde reserve mutaties.
Ten opzichte van de primaire begroting forse hogere stortingen en lagere onttrekkingen aan en van reserves.
Het ambitieuze coalitieprogramma is weliswaar financieel afgedekt, maar de uitvoering kon om verschillende redenen niet allemaal naar planning uitgevoerd worden. Daarom de extra reserve mutaties in ‘24.
De SPM vraagt het College om de gemeenteraad periodiek te rapporteren omtrent de uitvoeringsvoortgang en mogelijke reaollocaties. (verschuiven van middelen of budgetten)
Het ravijnjaar 2026 is vanuit Den Haag verschoven, maar nog niet van de baan. Dus geen Sinterklaas gaan spelen met financiële begrotingsruimte van de meerjarenramingen.
Het College legt met de Kaderbrief haar voorstellen voor de toekomst voor aan de Raad om samen het debat te voeren richting de Begroting2026.
De senioren STADS PARTIJ MAASTRICHT wil het College graag haar overwegingen en speerpunten meegeven (en zal aan het einde van deze bijdrage de dicta van de moties voorlezen):
Het College stelt op pagina 3 van de Kaderbrief dat het versterken van verbinding tussen mensen in onze stad haar grote drijfveer blijft.
In september worden zowel het beleidskader Sociale Ontmoetingsplekken als het beleidskader Armoede besproken en vastgesteld.
Dit zijn voor de SPM twee belangrijke onderwerpen en voorwaarden voor ontmoeten en verbinding in de stad.
ARMOEDE
Voor veel mensen is het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen en de vaste lasten te betalen, laat staan dat zij geld over hebben om een kopje koffie te drinken inde stad of deel te nemen aan een activiteit.
Voor mensen met een laag inkomen bestaan er diverse regelingen.
Echter, niet iedereen weet de weg te vinden en verschillen deze regelingen per gemeente.
Voorzitter, WAT ARMOEDE BETREFT ZIJN WE OP WEG, MAARWE MOETEN HET SAMEN DOEN.
EN WAT DE SPM BETREFT DOEN WE DIT DOOR:
Een toezegging van het College aan de Raad: te onderzoeken of het mogelijk is deze (bijstands)regelingen meer landelijk met elkaar af te stemmen en dit aan de Raad voor te leggen zodat dit in de Begroting 2026 meegenomen kan worden.
Dan maakt het niet meer uit in welke plaats je woont om in aanmerking te komen voor regelingen die de armoede verlichten waardoor ook mensen met een laag inkomen kunnen blijven deelnemen aan onze maatschappij.
Door een motie van de SPM ontvangen alle inwoners van Maastricht twee maal per jaar thuis de papiereninformatiekrant TiM samen met de Sociale kaart ( Thuis in Maastricht).
DE SPM VRAAGT OOK AAN HET COLLEGE :
De TiM vaker per jaar bij alle inwoners te bezorgen om zo de bekendheid met regelingen en wijkservicepunten te vergroten waardoor inwoners die dit nodig hebben eerder hulp zoeken en hun problemen in een vroeger stadium aangepakt kunnen worden.
Meer verhalen van en door wijkbewoners of wijkorganisaties in de TiM maakt het blad meer van en voor alle Maastrichtenaren en de inwoners worden zo ook vaker op de hoogte gebracht van hetgeen in hun buurt staat te gebeuren.
De inwoner is ook meer op de hoogte wat de Maastrichtse politiek doet en dit bevordert zowel de interesse als het vertrouwen in de politiek. (Daarover meer onder het kopje Participatie. )
WERK
Het College stelt verder op pagina 3 dat het blijft werken aan het verbeteren van de stedelijke inrichting zodat mensen ook in de toekomst fijn in Maastricht kunnen wonen, werken en recreëren.
Dit door het vergroten van het verdienvermogen van onze regio via de doorontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus als spin off voor de totale arbeidsmarkt.
Voorzitter:
WE ZIJN OP WEG, MAAR WE MOETEN HET OOK HIER SAMENDOEN.
WAT DE SPM BETREFT DOEN WE DIT DOOR:
Alle inwoners van Maastricht hierbij te betrekken en van deze ontwikkeling te laten profiteren, ook in de maakindustrie, toeristensector en het MKB.
De SPM ziet voor de gemeente tevens een rol weggelegd om diverse doelgroepen waaronder 50 plussers die, ondanks een tekort aan arbeidskrachten moeite hebben om een baan te vinden, aan werk te helpen.
Werk zorgt voor inkomen en draagt bij aan mentale en fysieke gezondheid en zich verbonden en gewaardeerd voelen in de maatschappij.
Dit geldt ook voor het werk dat de vele vrijwilligers en mantelzorgers verrichten. Belangrijk is hen te ondersteunen zodat zij dit kunnen blijven doen. (en draagt bij aan het welbevinden van zowel de zorgverleners als de zorgontvangers.)
VEILIGHEID EN VERKEER
In de Kaderbrief op pagina 5 stelt het College dat het werkt aan gezondheid, sociale samenhang, werkgelegenheid en cultuur en dat dit om een andere inrichting van de openbare ruimte vraagt zodat bewegen en ontmoeten vanzelfsprekender wordt. Denk aan groene buurten met veilige wandel- en fietspaden waarbij we rekening houden met mindervalide inwoners.
En ook hier voorzitter:
WE ZIJN OP WEG, zoals u in mijn inleiding hebt kunnen vernemen, MAAR WE MOETEN HET SAMEN DOEN.
WAT DE SPM BETREFT DOEN WE DIT DOOR:
Zorg te dragen voor duidelijke, op juiste afstand zichtbare verkeerstekens voor het naderen van een zebrapad (in de vorm van hoge zwart gele palen met verkeersbord zoals in andere gemeenten,) waardoor naderend verkeer de snelheid op tijd mindert.
De SPM dient hiervoor dan ook een motie in.
Daarnaast is het ook belangrijk dat het licht bij de zebrapaden lang genoeg op groen staat zodat ook de inwoners die slecht ter beenzijn, met een rollator lopen, een rolstoel of kinderwagen duwen, genoeg tijd hebben om veilig over te steken.
De SPM vraagt het College tevens vaart te maken met de geplande uitbreiding en ontwikkeling van meerdere P&R locaties om zo het autoverkeer in de binnenstad te verminderen en het fiets-, wandel- en OV verkeer te bevorderen.
Inwoners van onze stad gaan er graag op uit om anderen te ontmoeten en nemen overdag veelal de bus. De SPM hoort echter van een groep inwoners dat zij ‘s avonds niet meer de deur uit durven vanwege een onveilig gevoel als zij naar de bushalte moeten lopen of bij de bushalte moeten wachten.
De SPM vindt het wrang dat om deze reden mensen vereenzamen en vraagt het College naar oplossingen te kijken en deze aan de Raad voor te leggen zodat deze wellicht in de Begroting 2026 meegenomen kunnen worden. Denk bv aan uitbreiding doelgroep Omnibuzz.
Ook spreekuren van de wijkagent in buurt – en gemeenschapshuizen kan door het persoonlijk contact het gevoel van onveiligheid bij de inwoners verminderen.
ONTMOETEN EN SPORT
Op pagina 9 stelt het College dat ontmoeting een belangrijk speerpunt is voor de komende jaren. WE ZIJN OP WEG, MAAR MOETEN DIT ZEKER SAMENDOEN!
Veel Maastrichtenaren ontmoeten elkaar bij de voetbalwedstrijden van ons MVV. Zoals bekend is het stadion dringend aan een onderhoudsbeurt toe en staat de SPM achter het onderzoeken van verschillende opties.
De SPM wil het belang van een professionele voetbalclub voor vele Maastrichtenaren benadrukken. Een stadion dat voldoet aan de eisen van deze tijd hoort daarbij. De SPM vraagt het College een meer multifunctioneel karakter van een stadion mee te nemen in dit onderzoek.
Zien sporten doet sporten, verbindt en verbroedert. De SPM vraagt via een motie om een deel van het positieve resultaat van de jaarrekening 2024 te besteden aan het verhogen van de geplande nieuwe sporthal om zo topsport en de daaraan gekoppelde evenementen mogelijk te maken.
WONEN EN PARTICIPATIE
Maastricht als woonstad voor iedereen is een volgend belangrijk thema.
De doorstroming moet nu echt bevorderd worden.
Bouwen naar de behoefte van onze huidige en toekomstige inwoners moet centraal staan.
Er wordt volop gebouwd, maar er wordt ook veel vertraagd doordat buurtbewoners zich niet gehoord voelen, zienswijzen indienen of naar de rechter stappen.
Voorzitter, ook hier: WE ZIJN OP WEG, MAAR WE MOETENHET SAMEN DOEN.
WAT DE SPM BETREFT DOEN WE DIT DOOR:
Samen de leidraad voor participatie bij Ruimtelijke Ordening met voorrang te actualiseren en te onderzoeken of een mogelijke herinvoering van het Buro van Inspraak & Ondersteuning als onafhankelijk intermediair bij kan dragen aan een goed verlopend participatieproces.
Deelnemen aan participatie-bijeenkomsten vanaf het prille begin en het gevoel van gehoord worden, vergroot draagvlak van inwoners bij ontwikkelingen in hun buurt.
Een recent door de UM gehouden enquête gaf het belang van het betrekken van de burgers bij processen aan en stelde dat dit de interesse en vertrouwen in de politiek bevordert. Daarbij hoort tijdige en correcte informatie via diverse kanalen, ook via de TiM.
Floris Alkemade gaf eerder dit jaar aan: betrek de inwoners, maak hen mede-eigenaar van het proces, zo vergroot je draagvlak. (En wellicht ook het aantal mensen dat er daardoor vertrouwen in heeft dat stemmen zin heeft.)
De SPM is verheugd te zien dat de kennis die opgedaan is tijdens het, mede door de SPM georganiseerde Woonsymposium in ‘24, steeds meer toegepast wordt bij de stedelijke ontwikkelingsplannen. Er wordt meer ruimte gemaakt voor groen - blauwe zones die hittestress tegengaan. Ook is er meer aandacht voor openbare plekken waar men elkaar kan ontmoeten. Zitplekken zijn hierbij van grote waarde zodat er spontaan ontmoetingen kunnen plaatsvinden zonder dat men verplicht is een consumptie te nuttigen.
Er wordt hard gewerkt aan de klimaat- en energietransitie die grote problemen kent door o.a. de stikstofproblematiek. Er wordt ingezet op zaken die wel kunnen zoals verduurzamen van woningen en gemeentelijk vastgoed door isolatie.
OOK HIER ZIJN WE SAMEN OP WEG, MAAR MOETEN WE HET SAMEN DOEN:
WAT DE SPM BETEREFT DOEN WE DIT DOOR:
Te zorgen voor meer bekendheid bij eigenaren van woningen en panden met de stimuleringsmaatregelen die hen helpen om aan deze transitie mee te doen zodat zij hun verantwoordelijkheid kunnen nemen in deze gezamenlijke opdracht.
ONDERWIJS
Tot slot voorzitter wil ik afsluiten met een compliment aan het College voor het vaststellen van het IHP- PO en - VO. Dit is een belangrijke stap voor goed onderwijs voor al onze kinderen. Nu SAMEN MET ALLE BETROKKENEN voortvarend aan de slag met de uitvoering ervan.
De SPM dient de volgende moties in:
Motie: Veilig oversteken bij zebrapaden
Dictum: Besluit om in te stemmen met:
1. Het plaatsen van duidelijk herkenbare verkeerstekens die naderen zebrapad aanduiden, bestaande uit hoge zwart/gele palen met bord naderen zebrapad
2. Hiermee te starten bij zebrapaden op wegen naar en bij onderwijsinstellingen en zorg- en ontmoetingscentra
3. Daarbij ook te onderzoeken of de zebrapaden nog aan de huidige veiligheidseisen voldoen en op de juiste plek gesitueerd zijn en indien nodig te komen met een realistisch plan van aanpassing
4. Ook de stoplichten indien nodig, zodanig aan te passen dat het stoplicht lang genoeg op groen staat voor met name mensen die slecht ter been zijn, met een rollatorlopen of een kinderwagen of rolstoel voortduwen, om veilig over te kunnen steken.
En gaat over tot de orde van de dag.
Deze motie wordt mede ingediend door: PvdA, CDA, SAB, D’66,
Waarvoor dank
Motie: Verhogen plafond van tenminste 1sporthal in Maastricht:
Dictum: Besluit om in te stemmen met:
1. Het verhogen van het plafond van tenminste 1 sporthal in Maastricht, bijvoorbeeld de nieuw te bouwen sporthal aan de Demertdwarsstraat
2. De verhoging van de bouwkosten door het verhogen van het plafond van de sporthal te bekostigen vanuit een deel van het positieve resultaat van de jaarrekening 2024
En gaat over tot de orde van de dag.
Deze motie wordt mede ingediend door: de VVD, FvD, LPM,
Waarvoor dank
Voor zover de bijdrage in de eerste termijn van de senioren STADS PARTIJ MAASTRICHT.