Manhattan aan de Maas?

Manhattan aan de Maas?

Het einde van het jaar nadert, een tijd om stil te staan en het voorbije jaar te overzien, te overdenken wat er in 2023 gebeurd is, maar ook hetzelfde gebleven is.

De maand december begint koud, met temperaturen die je doen verlangen naar een warm huis, een plek waar je tot rust kunt komen, een plek van jezelf.

Het klinkt zo gewoon, maar is dat voor velen niet. Er is nog steeds een groot tekort aan passende, betaalbare woningen in Nederland. Daar zijn diverse oorzaken voor: strengere stikstofregels, duurdere bouwmaterialen, personeelsgebrek, gebrek aan bouwgrond…

Het gevolg is dat jongvolwassenen langer thuis of op hun (studenten)kamer moeten blijven wonen, startende gezinnen in een te kleine woning wonen en dat ouderen nauwelijks kunnen doorstromen naar een voor hen passende woning.

Hoe lossen we dit op?

Meer woningenbouwen! Maar waar, voor wie en welke woningen? Zo maar enkele vragen die in me opkomen. En als we de antwoorden al hebben, zijn we er nog niet. Welke regels belemmeren het bouwen van woningen? Hoeveel woningen hebben we nodig? Wellicht 10.000? Willen we dit? Maastricht is een compacte stad, waar nog maar weinig plek is om woningen op te bouwen.

Gaan we opdat beetje groen aan de randen van de stad woningen neerzetten, verbouwen we leegstaande (fabrieks)panden tot appartementen en lofts of kiezen we voor meer woningen op een compactere plek, dus de hoogte in?

Ik zie me al wonen in een penthouse met uitzicht over de Maas. U ook?

In november heeft de raad een motie van de Senioren Partij Maastricht aangenomen om een symposium getiteld:  Wonen in de toekomst in Maastricht te organiseren.

Een werkgroep gaat in januari samen met de griffie het symposium voorbereiden en doet een voorstel aan de raad voor een dagprogramma.

Heeft u ideeën hoe we voldoende en passende woningen in Maastricht kunnen realiseren voor de huidige en toekomstige bewoners van onze prachtige stad, dan hoor ik dat graag van u.

 

Ria Makatita-Hendrix

Raadslid Senioren Partij Maastricht

ria.makatita@gemeenteraadmaastricht.nl

Ander nieuws

Burgerberaad

Burgerberaad

De adviezen van het eerste Burgerberaad heeft ons als Senioren Stads- Partij Maastricht aangenaam verrast. Liefst 15 adviezen werden -zoals vermeld in het eindrapport- gericht op het thema veerkrachtige stad.

Lees meer
Antwoord van College van B&W op vragen van Ria Makatita inzake ontwikkelingen op het Enci-terrein.

Antwoord van College van B&W op vragen van Ria Makatita inzake ontwikkelingen op het Enci-terrein.

2 april 2024. De afgelopen periode kwamen verschillende ongewenste ontwikkelingen en gebeurtenissen aan het licht rondom het Enci-terrein. Ons raadslid Ria Makatita heeft daarover vragen gesteld en hieronder treft u de antwoorden aan van het college.

Lees meer
Vragen aan College van B&W inzake elektra-aansluiting gastenhuis.

Vragen aan College van B&W inzake elektra-aansluiting gastenhuis.

2 april 2024. Schriftelijke vragen SPM – stroomvoorziening Gastenhuis Maastricht. Er is wel een nieuw gastenhuis gerealiseerd voor mensen met dementie, maar het kan niet in gebruik worden genomen omdat er een geen elektra-aansluiting door Enexis gemaakt kan worden!?

Lees meer