Jaarverslag Fractie 2023

Senioren (Stads) PartijMaastricht ... al 45 jaar betrokken en betrouwbaar

Door de vergrijzing wordt het aantal 50-plussers in Maastricht steeds groter en hun een krachtige stem geven steeds belangrijker. Daarbij mogen en kunnen we de jongeren niet vergeten. Hoe meer mensen zich bij de Senioren Partij Maastricht aansluiten, hoe beter wij die belangen kunnen behartigen. Belangen op het gebied van zorg, leefbaarheid, veiligheid en werkgelegenheid, waarbij we mensen die extra steun nodig hebben, niet in de kou laten staan.

De Senioren Partij Maastricht gelooft in een goede toekomst voor haar Maastrichtse wijken en buurten. Er ligt een goede basis, zoals uitgewerkt in het coalitieakkoord “Maastricht stad van verbondenheid” die verder uitgebouw dient te worden. Maar daarin dient wel aandacht voor de positie van de senioren nadrukkelijk een eigen plaats te behouden. Diverse onderwerpen uit ons verkiezingsprogramma zijn ook van belang voor onze kinderen en kleinkinderen. Met andere woorden “oud voor jong, maar evenzeer jong voor oud”.

De Senioren Partij Maastricht is al 45 jaar onafhankelijk en ongebonden. En dat willen we als fractie ook in de toekomst graag zo houden. Als stabiele factor in de Maastrichtse politiek maken wij als partij sinds 2010 deel uit van de coalitie. Daardoor kunnen wij als Stadspartij sinds jaren nog beter opkomen voor de belangen van de Maastrichtse inwoners.


Algemeen

Het jaar 2023 – het tweede jaar van deze raadsperiode-  heeft geheel in het teken gestaan van verbondenheid. Een jaar met aandacht voor verbondenheid in de stad, tussen de inwoners van Maastricht. Naast de introductie van de stadsdeelwethouders werden de functies van de stadsdeel-regisseurs ingevuld. Daarnaast startte de aanpak mbt de ontwikkeling van veerkrachtige wijken in Nazareth en Pottenberg en het experiment met een burgerberaad en het uitbouwen van de burgerbegroting.

Kortom in 2023 heeft de focus gelegen op de brede opgave gericht op het versterken van bestaanszekerheid en de weerbaarheid van de inwoners van Maastricht.

Als grootste fractie hebben we het voortouw genomen om daadwerkelijk het proces vlot te trekken mbt het effectief verbeteren van de luchtkwaliteit en het initiatief genomen voor het in kaart brengen van het ouderenbeleid op gebied van wonen, ontmoeting, gezondheid, zorg en mantelzorg.

Ondanks het met zestien raadsfracties sterke politieke versnipperd politiek landschap in Maastricht is een coalitieakkoord tot stand gebracht waar we trots op mogen zijn. Vooral trots omdat duidelijk in het akkoord een koers voor de gemeente is uitgewerkt welke bijna naadloos aansluit op ons verkiezingsprogramma. Ondanks de problematiek en/of onduidelijkheid rondom het participatieproces staan de mensen centraal. Inmiddels is duidelijk voor iedereen dat we het in Maastricht anders zijn gaan doen. Daarbij vervult Frans Bastiaens als locoburgemeester/wethouder een centrale rol. Zijn portefeuille Ruimtelijke ontwikkeling, Cultuur, Veerkrachtige wijken, en Ouderenbeleid onderschrift dit.

Middels het aansturen van een structureel coalitieoverleg vervult de fractie de verbindende factor binnen de coalitie. Wij zijn ervan doordrongen dat het waarmaken van onze ambitie staat of valt met het versterken van verbondenheid of zoals verwoord in het coalitie akkoord;
Verbondenheid in de stad, tussen de inwoners van Maastricht;
Verbondenheid met de stad, die een thuis is voor al haar inwoners;
Verbondenheid van de stad, met haar partners en de (EU)regio. 

In 2024 gaan we dan ook aan de slag met plannen en acties gericht op:

·      Het verder werken aan veerkracht en verbondenheid

·      Doorontwikkeling van de Brightlands Maastricht Health Campus

·      Het combineren van de leefkwaliteit en betaalbaar wonen in een gezonde omgeving

·      Het investeren in wandel- en fietsverbindingen en een mix van wonen, werken en voorzieningen voor stad en regio.

·      Het inzetten op een groene en gezonde stad; een aantrekkelijke en klimaat-robuuste leefomgeving met meer ruimte voor bewegen, ontmoeten en recreatie langs de Maas.

Uitgangspunt is en blijft voor de fractie mensen medezeggenschap te geven. Niet alleen mbt de burgerbegroting of een burgerberaad maar ook via participatie. We dragen immers gezamenlijk de verantwoordelijkheid voor een goede toekomst voor Maastricht.  Zoals wethouder Frans Bastiaens het verwoord: “De Senioren Partij Maastricht is in de breedste zin van het woord een stadspartij. Het belang van inwoners en de toekomst van de stad staat altijd voorop”.

Over de onderstaande onderwerpen treft u gedetailleerde informatie in het complete verslag.

Samenstelling fractie

Vergaderingen en bijeenkomsten

Schriftelijke vragen

Moties en amendementen

Per maand de belangrijke onderwerpen op de raadsagenda in 2023

Communicatie

De fractie als klankbord

Handhaving

Ouderenbeleid

Buurten en wijken maken Maastricht

Luchtkwaliteit

Afvalbeleid

Veiligheid

Economie

Onderwijs

Sport

Cultuur

Beheer en onderhoud openbare ruimte

Sociaal Domein

Ruimtelijke ontwikkelingen

Samenwerking

Bijzondere momenten

Verantwoording fractiebudget

Dankwoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ander nieuws

Burgerberaad

Burgerberaad

De adviezen van het eerste Burgerberaad heeft ons als Senioren Stads- Partij Maastricht aangenaam verrast. Liefst 15 adviezen werden -zoals vermeld in het eindrapport- gericht op het thema veerkrachtige stad.

Lees meer
Antwoord van College van B&W op vragen van Ria Makatita inzake ontwikkelingen op het Enci-terrein.

Antwoord van College van B&W op vragen van Ria Makatita inzake ontwikkelingen op het Enci-terrein.

2 april 2024. De afgelopen periode kwamen verschillende ongewenste ontwikkelingen en gebeurtenissen aan het licht rondom het Enci-terrein. Ons raadslid Ria Makatita heeft daarover vragen gesteld en hieronder treft u de antwoorden aan van het college.

Lees meer
Vragen aan College van B&W inzake elektra-aansluiting gastenhuis.

Vragen aan College van B&W inzake elektra-aansluiting gastenhuis.

2 april 2024. Schriftelijke vragen SPM – stroomvoorziening Gastenhuis Maastricht. Er is wel een nieuw gastenhuis gerealiseerd voor mensen met dementie, maar het kan niet in gebruik worden genomen omdat er een geen elektra-aansluiting door Enexis gemaakt kan worden!?

Lees meer